Aquafaba jest stworzona do wyśmienitych przepisów
jeden produkt - wiele możliwości!

Beza

- 10 g AQUAFABY;
- 150 ml wody (40-60°С)
- 100-150 g cukru;
- 1⁄3 łyżeczki kwasu cytrynowego
(lub 1 łyżeczka soku z cytryny);
- szczypta wanilii
beza z aquafaby
Beza z aquafaby

SKŁADNIKI:

Piekarnik nastaw na 100-120°C. Wlej wodę do miski, dodaj aquafabę i ubijaj z dużą prędkością przez 5 minut. Ubijając stopniowo dodawaj cukier. Po około 5 minutach dodaj kwas cytrynowy lub sok z cytryny oraz wanilinę. Kontynuuj ubijanie, aż konstystencja będzie bardzo gęsta i przestanie kapać z ubijaków.
Nadaj formę bezom na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 100-120°C przez około 60 minut. Jeśli beza jest wystarczająco twarda i można ją łatwo usunąć z papieru, to znaczy że jest gotowa. Aby deser był chrupiący, nie pozostawiaj go bez przykrycia, ponieważ wchłonie wilgoć. Bezę umieść w hermetycznym pojemniku, kładąc na dno papierowy ręcznik.

Wegańska beza z aquafaby
beza

PRZYGOTOWANIE:

Ciastka Makaroniki

Wlej wodę do miski, dodaj aquafabę i ubijaj z dużą prędkością przez 5 minut. Dodaj cukier, wanilię i barwnik. Ubijaj z dużą prędkością, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Mąkę migdałową wymieszaną z cukrem pudrem. Wsyp połowę mieszanki do ubitej aquafaby i wymieszaj szpatułką. Dodaj pozostałą część mąki i ponownie wymieszaj ciasto, zagarniając od krawędzi do środka.
Wyrabianie ciasta to bardzo ważny etap. Nie należy tego robić zbyt długo, w przeciwnym razie ciasto stanie się rzadkie i nie wyrośnie w piekarniku. Również zbyt krótkie wyrabianie może spowodować, że makaroniki się nie udadzą. Powtarzaj ruchy ugniatania ciasta od zewnątrz do środka i obserwuj konsystencję. Masa powinna stać się gęste, elastyczne i nie rozpadać się na kawałki. Przełóż masę do dużego rękawa do wyciskania. Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem do pieczenia i na każdej blaszce wyciśnij po ok 20 kółeczek. Zrób to jednym pociągnięciem, trzymając rękaw z masą bezpośrednio nad środkiem makaroika. Delikatnie uderz blachą do pieczenia w stół, aby usunąć nadmiar pęcherzyków powietrza z ciasta. Pozostaw makaroniki do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Umieść pierwszą blachę do pieczenia w zimnym piekarniku i nastaw temperatuę na 100 °C. Piecz około 20 minut. Ciastka są gotowe, jeśli łatwo odpadają z papieru, a skórka jest twarda z wierzchu. Wyłącz piekarnik i zostaw makaroniki w środku na 15 minut. Następnie otwórz drzwi i odczekaj kolejne 15 minut. Dopiero wtedy wyjmij ciastka i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej. Gdy piekarnik całkowicie straci ciepło, powtórz ten proces przy drugiej porcji. Schłodzone połówki makaroników posmaruj pastą czekoladową, dżemem lub kremem i połącz ze sobą. Smacznego!
- 12 g AQUAFABY;
- 180 ml wody (40-60°С);
-65 g cukru;
-1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ;
szczypta waniliny
-kropla barwnika spożywczego (patrz instrukcje na opakowaniu);
-125 g mąki migdałowej;
-65 g cukru pudru;
-pasta czekoladowa, dżem lub dowolny inny krem - możesz użyć również kremu z aquafaby
Pyszny makaroniki

SKŁADNIKI:

 wegańska makaroniki z aquafaby
Fantastyczne makaroniki czekoladowe z aquafaby
makaroniki z aquafaby

PRZYGOTOWANIE:

- 170 g gorzkiej czekolady;
- 17 g AQUAFABY;
- 240 ml wody (40-60°С);
-1⁄8 łyżeczki kamienia nazębnego (można zastąpić octem z białego wina lub sokiem z cytryny);
-1 łyżka cukru;
-wanilie - garstkę;
-świeże jagody do dekoracji.
Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej lub kuchence mikrofalowej. Ochłódź to. Wymieszaj aquafabę z wodą kamienia nazębnego i ubijaj do miękkości, co zajmie od 5 do 10 minut. Dodaj cukier i wanilię i ubijaj jeszcze przez kilka minut. Wlej rozpuszczoną czekoladę do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wlej mus do szklanek i wstaw do lodówki na 4 godziny. Udekoruj do smaku świeżymi jagodami.

SKŁADNIKI:

Mus czekoladowy

wegański mus czekoladowy
wegański mus czekoladowy z aquafaby
Mus czekoladowy
Mus czekoladowy z aquafaby

PRZYGOTOWANIE:

Krem do ciasta

- 9 g AQUAFABY;
- 120 ml wody (40-60°С);
- 16 ml soku z cytryny;
- szczypta waniliny lub łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 120 g cukru.
Wlej wodę do miski, dodaj aquafabę i sok z cytryny i zacznij ubijać. Po około 15 minutach małymi porcjami dodawaj wanilię i cukier. Kontynuuj ubijanie jeszcze przez kilka minut. Ten krem może zastąpić bita śmietanę w ciastach i ciastkach. Możesz go również zjeść ze świeżymi owocami lub podać z galaretką.

SKŁADNIKI:

Krem do ciasta z aquafaby
krem do ciasta
wegański krem do ciasta
ciasto z kremem

PRZYGOTOWANIE:

Mozzarella

- 40 g surowych orzechów nerkowca;
- 17 g AQUAFABY;
- 240 ml wody (40-60°С);
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 2 łyżeczki karageniny;
- 1 łyżeczka kwasu mlekowego lub soku z cytryny;
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych;
- 3⁄4 łyżeczki soli;
- 6 łyżek rafinowanego oleju kokosowego.
Namocz orzechy nerkowca przez noc lub gotuj na wolnym przez 15 minut. Orzechy wymieszaj z wodą, dodaj aquafabę i zblenduj na wysokich obrotach, aż się spienią. Masa powinna być gładka. Przecedź przez sito, aby pozbyć się małych kawałków orzechów i ponownie przenieś do miksera. Dodaj skrobię, karageninę, kwas mlekowy, płatki drożdżowe i sól. Zblenduj składniki poczym wlej olej kokosowy i ponownie szybko zblenduj (jeśli używasz stałego oleju kokosowego , najpierw go rozpuścić, a następnie ostudź do temperatury pokojowej). Mieszanka powinna być gładka i puszysta.
Wlej ją do rondla i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając. Stopniowo mieszanina stanie się błyszcząca i gładka, jak stopiony ser. Kiedy zacznie bąbelkować wokół krawędzi i zgęstnieje, zdejmij rondel z ognia. Wlej do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby mieszanina stężała. Używaj tak, jak zwykłej mozzarelli.

SKŁADNIKI:

mozzarella z aquafaby
wegańska mozzarella z aquafaby
Mozzarella z aquafaby
Mozzarella z aquafaby

PRZYGOTOWANIE:

ul. Aleje Jerozolimskie, nr 101, lok 7
GR Solution Sp. z o.o.
NIP: 7011014854
REGON: 388001421
02-011, Warszawa
Wypełnij formularz, skontaktujemy się z Tobą
Możesz też do nas zadzwonić:
+48 662 749 809
Klikając w przycisk wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych oraz zgadzasz się z polityką prywatności